dimarts, 1 de gener del 2013

La Bòfia. Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), 1946-47.


L'any 1941, amb un esperit d'aventura agosarat per a aquella època, un grapadet d'humoristes pioners van eixir el cap entre les cendres de la postguerra i vàren fundar, a Madrid, la revista "La Codorniz". Va ser el primer pas en el desert. 

Cinc anys més tard, un altre grapadet d'estiuejants "pixapins", juntament amb l'èlit "intelectual" de Sant Llorenç, vàren concebre una altre aventura insòlita a la Vall de Lord: Publicar una revista humorística (no satírica, que això hauria estat irrealitzable), en castellà naturalment (per que pogués ser realitzable) i amb algunes catalanades discretament distribuïdes, que denotessin l'esperit de fons i la naturalesa dels redactors i el seu lloc.  En els números més avençats també s'hi va traspuntar alguna composició feta totalment en català.


L'esperit inspirador de "La Codorniz" es deixa entreveure en els rengles de "La Bòfia". A la "Presentación" del primer número proclamen: "... sus pensamientos han sido engendrados por las acreditadas plumas de "El Tufaire", D. Juan de la Cansalada Viada y los conocidos escritores dramaturgos "TONO 2º y MIHURA 2º and COMPANY". També l'icona escollida per acompanyar el títol, recorda expressament quelcom d'aquella altre.

La Bòfia, nº 1
1 de juliol de 1946
La Bòfia, nº 2
25 de juliol de 1946
La Bòfia, nº 3
14 d'agost de 1946
En el revers d'aquest full, el Gregori hi va estampar la seva firma, amb llàpis. Tenia aleshores onze anys. Potser algun dels gargots inintel·ligibles que l'acompanyen, siguin meus. El Gregori devia ser a la taula, amb mí i l'encàrrec de cuidar-me. Els meus autògrafs no tenen solta, perquè jo tenia dos anys. 


La Bòfia, nº 4
30 (~) d'agost de 1946
La Bòfia, nº 5
19 de setembre de 1946
La Bòfia, nº 6
1 de novembre de 1946
La Bòfia, nº 7
1 de gener de 1947


Per cap d'any de 1947, a la família ja hi havia enrenou. El meu pare havia canviat de feina i era, provisionalment, a una fàbrica tèxtil de Badalona. Poc temps despres vàrem enfilar viatge cap a Burgos. Probablement, el número 7 de la Bòfia, es va malendreçar.

En un viatge a Sant Llorenç, cinquanta anys despres, vaig demanar-l'hi al bibliotecari, en J. Farré.
La Bòfia, nº 8
10 de maig de 1947

Després d'aquest número vuit, per a mí i la meva família, començà l'exili. No tinc coneixement de que se'n publiquèssin més números.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada